marți, 6 decembrie 2016

Alegerile parlamentare de la București pentru basarabeni


Alegerile legislative în România au loc, ca și în Republica Moldova, o dată la 4 ani. Dreptul de vot apare la 18 ani. Cei care au depus cerere oficială pentru deschiderea secției de vot în străinătate(cazul Bardar, Ialoveni) vor vota doar acolo unde au scris în cerere!!!! Ceilalți cetățeni cu drept de vot, vor alege în oricare dintre secțiile deschise peste hotarele României. Iar pe 11 decembrie vor prezenta la votare unul dintre actele următoare, valabile în ziua votării(vedeți linkul): 
  • cartea electronică de identitate; 
  • cartea de identitate provizorie; 
  • buletinul de identitate; 
  • pașaportul diplomatic; 
  • pașaportul diplomatic electronic; 
  • pașaportul de serviciu; 
  • paşaportul deserviciu electronic; 
  • pașaportul simplu; 
  • pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar.
 Sistemul electoral:
Alegerile legislative din 2016 vor fi diferite față de cele din 2012 si 2008. În 24 februarie 2015 s-a decis revenirea la votul pe listă și renunțarea la sistemul de vot uninominal folosit în ultimele două alegeri legislative.
Alegătorii din Republica Moldova vor vota pentru cele 6 locuri de deputați în Parlamentul României care vor reprezenta diaspora.

Candidații: Oricine este cetățean român, care are domiciliul stabil în România și a împlinit până în ziua alegerilor inclusiv vârsta de 23 de ani pentru Camera Deputaților sau respectiv 33 de ani pentru Senat, poate deveni membru al Parlamentului României
În principal se bat pentru viitorul României:

Partidul Social Democrat - http://www.psd.ro/istoric. Partidul premierul demisionar Ponta și colegul său Liviu Dragnea. Omologul de peste Prut și parteneri de nădejde PDM(Plahotniuc, Lupu)

Partidul Național Liberal nu a anunțat împărțirea listelor cu alt partid. Acesta a obținut rezultate favorabile în majoritatea sondajelor și a cerut în mai multe ocazii organizarea alegerilor anticipate.-cel mai vechi partid din România, Partidul lui Iohannis și Cioloș . Din partea Basarabiei candidează Alexandru Barbăroșie, actual Președinte al Raionului Anenii Noi 

Partidul Conservator și Partidul Liberal Reformator au fuzionat pe data de 19 iunie 2015 formând Partidul Alianța Liberalilor și Democraților. Reprezentant cunoscut Tăriceanu. Omologul de peste Prut al PL-ului din Republica Moldova(Ghimpu)
Alianța Noastră România a depus la Biroul Electoral Central in data de 12.10.2016 cele 200.000 de semnături necesare participării la alegerile legislative, a anunțat Marian Munteanu, liderul partidului.

Partidul Noua Românie a anunțat că va candida la alegerile parlamentare din 2016 și nu va face alianța cu niciun partid politic. 
Uniunea Salvați România USR - un grup de tineri școliți prin UE sau SUA reveniți acasă să introducă practici capitaliste moderne în vechea Românie. Conducător- Nicușor Dan.
Partidul Mișcarea Populară - partidul exPreședintelui Băsescu
 
probabil că mai sunt concurenți, dar conform prognozelor nu au șanse să depășească pragul de 5 %.


PS ATENȚIE la buletinele de vot!!!! nu sunt ca în Republica Moldova cu cerculeț special de aplicat ștampila!!! Sunt niște dreptunghiuri mari unde sunt datele despre concurentul electoral, ștampila „Votat” se aplică oriunde în interiorul dreptunghiului concurentului ales!
Aproximativ așa vor arăta

Dacă mai sunt întrebări referitor la procedura de vot, sau informații despre candidați: se admit dezbateri civilizate în comentarii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu