vineri, 7 iulie 2017

Donații pentru cartea istorică „Biserica din Bardar la 220 de ani”

     Enoriașii Bisericii din satul Bardar au fost, ca mulți alții de pe teritoriul dintre Nistru și Prut, oameni credincioși care nu au cedat presiunilor timpului și au păstrat tradițiile strămoșești. În baza înscrierilor bisericești depistate în arhivele Bisericii, primele atestări documentare ale lăcașului sfânt din Bardar sunt datate cu anul 1796 după Hristos! Iar primele biografii reproduse ale preoților care au călăuzit enoriașii acestei biserici încep cu anul 1802!!!
       Astfel, întru apropierea credincioșilor de biserică și drept recompensă pentru contribuțiile sătenilor la lucrările de amenajare a Clopotniței de pe lângă biserică, la inițiativa Preotului Gheorghe, cu sprijinul Preotului Ioan și eforturile enoriașilor din satul Bardar, a fost editată și tipărită într-un singur exemplar, Monografia „Istoria Bisericii din satul Bardar” în cinstea celor peste 200 de ani de activitate zbuciumată a bisericii creștine din sat. Ținând cont de faptul că monografia cuprinde istoria documentată a peste 200 de ani ai Bisericii aranjată în 1180 de pagini, iar Biserica nu are la moment tiparniță, a apărut necesitatea de a apela la o Tipografie modernă, capabilă să ne producă cele 2000 de exemplare necesare. Aceste monografii vor fi dăruite, ca recompensă pentru suportul acordat bisericii pe parcursul anilor, fiecărei gospodării din sat(celor care au și celor care au mai puțin). Această carte cu 1180 de pagini în vânzare nu va exista, ea va fi oferită drept cadou sătenilor și va fi expusă în bibliotecile și instituțiile din sat/raion

Respectiv, pentru editarea a 2000 de exemplare sunt necesare resurse financiare considerabile, iar biserica din sat, la moment în reconstrucție, nu își permite cheltuielile date. Astfel, se intervine cu rugămintea să contribuim care și cât poate pentru editarea acestor mărturii istorice! Metoda colectării a fost aleasă una transparentă și sigură: platforma Guvern24
accesând linkul menționat veți descoperi istoria acestei monografii, cuprinsul ei dar și modalitățile de a dona pentru realizarea obiectivului: fiecare casă din sat să aibă câte o carte despre cei 220 de ani istorici ai bisericii!!!
Se poate de donat prin: 
- cu cardul bancar
- transfer bancar
- de pe telefonul mobil
Nimeni din cei implicați în proiectul „222 de ani ai Bisericii din Bardar” nu va vedea nici 1 leu de 1!!!! Finanțele acumulate până la data de 9 aprilie 2018 vor fi transferate direct la Editura care va imprima aceste manuscrise! Bani cash nu sunt admiși! dacă vreți să donați cash, este cutia milei la biserică, dar nu vor ajunge la acest proiect!!!
de ce 2018? pentru că de hramul satului și a Bisericii(22 mai 2018) se împlinesc minim 8 evenimente importante din istoria Bisericii din sat: 
- 222 ani de la prima înscriere despre Biserica de la Bardar
- 150 de ani de Nașterea Episcopului Dionisie Erhan
- 75 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Dionisie Erhan
- 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a Arhimandritului Iosif Gargalîc
70 de ani de viață a prot. Igor Pușcas(paroh în s. Bardar între anii 1974-79)
- 60 de ani de viata a prot. Ioan Lunic (paroh în satul Bardar prezent)
- 30 de ani de preoție, dintre care 25 la Bardar a Protoiereului Ioan Lunic
de ce lansarea acestui proiect pe 07.07.17? pentru că în 7 iulie e ziua celui mai mare om născut din Bărbat și Femeie- Proorocul înaintemergător şi Botezătorul Ioan.
câteva imagini din carte: 
 

 PS fiecare donator pe site-ul indicat mai sus va fi menționat la slujbele bisericii în săptămâna care urmează!

PPS remarcă personală: biserică trebuie să se apropie de oameni, oamenii trebuie să se apropie de biserică! pentru asta poate ar trebui să începem să vorbim aceeași limbă?

Un comentariu:

  1. O inițiativa foarte buna,o sa contribui cit financiar atît și cu oricare alt fel de ajutor de care o sa fie nevoie.Cu placer o sa citesc cartea și o sa fiu mîndru sa o am in biblioteca personală.

    RăspundețiȘtergere