marți, 19 ianuarie 2016

Susținerea Washingtonului sau a Bucureștiului

SUA este un jucător foarte important în relațiile diplomatice la nivel mondial și are o poziție destul de influentă în zonă Mării Negre, atât prin intermediul României cât și a regiunii Odessa de ceva timp ;) 


Influența statului Român asupra noastră este de asemenea importantă, vedem doar cifrele relațiilor comerciale reciproce, dar și suportul financiar, tehnic sau material pentru noi.

La nivel regional, cel mai mare dușman al statelor dezvoltate, civilizate, nu este atât federația Rusă, cât instabilitatea politică a Republicii Moldova care ar schimba total schema de asigurare a păcii în zonă. Simplu, ei consideră că lipsa unui Guvern sau a unei majorități parlamentare ar putea duce la haos și violențe în țara noastră iar asta ar duce la 2 lucruri: 
- deschiderea celui de al 2-lea front pentru Ucraina
- în cazul preluării puterii de către forțele pro-ruse, sistemul anti-rachetă și tot arsenalul militar de la gurile Dunării ar fi sub pericol iminent(un complex de rachete balistice rusești la Cahul ar strica toată strategia americană de protecție a Balcanilor)

Dacă vă mai amintiți, chiar și Băsescu(cel mai mare politician român de după revoluție și cel mai aprig apărător al Basarabiei) a insistat în 2005 ca Roșca și Diacov să îl înscăuneze pe Voronin în al doilea mandat. Mai mult, conducătorii PPCD au recunoscut ulterior că au fost contactați de diplomați SUA și chiar ruși pentru a menține un grad minim de stabilitate în zonă.

Cu alte cuvinte, un stat dezvoltat(numai nu Federația Rusă- vedeți cazul Ucraina, Crimeea, Donbass), nu va interveni pe teritoriul altui stat pentru a-și promova interesele. Tot ce vor ei, vor face cu mâinile basarabenilor!
Astfel, stimați comentatori plătiți și colegi, care susțineți alte idei la moment(cel puțin asta vi se pare), nu mă impresionați deloc cu linkuri și citate din politicieni străini: în orice circumstanță, cu orice Guvern SUA, România și UE vor acorda asistență Republicii Moldova, mai ales financiară! Însă eu am vrut altceva să subliniez- de ce nu un Priministru integru, nu al lui Plahotniuc, nu al lui Ghimpu, nu al lui Filat??? Sau credeți că nu putem identifica un om cinstit, curat și capabil? Și toți pro-europenii(cel puțin declarați) să îl susținem!

România interbelică a devenit o forță economică europeană în principal datorită politicii de dezvoltare „prin noi înșine” utilizată la un moment dat. Eu sunt sigur că avem capacitatea de a ieși din această criză creată de politicieni!

PS Mesaj pentru politicieni: nu mai impresionați pe nimeni cu susțineri din astea de prin Europa, America sau Asia Siberiană! 
Noi cetățenii vrem rezultate:
vrem reforme reale, nu mimate; 
vrem justiție echitabilă, nu selectivă că doar un partid fură și dacă nu faceți alianță cu noi în Guvern sau raion vă deschidem dosare penale;
vrem curs valutar real, nu controla de la Nobil Club; 
vrem prețuri reale la energie, nu prin 20 de firme intermediare care ne scurg pe noi de salariu în beneficiul lui plaha sau Șevciuc; 
vrem combustibil la preț legal, da nu aprobat la ANRE cu geanta de euro sub masă; 
vrem să vă coaseți buzunarele odată ajunși în anumite funcții, nu să vă cumpărați și să vindeți castele de milioane de euro în 2 ani!

PPS indiferent de cum se va învesti Guvernul, de ce culoare nu va fi, cetățenii nu vă vor ierta alte greșeli! Oamenii sunt la limită!
(Nu mă credeți? ieșiți prin sate și mai vorbiți cu cetățenii! or dacă vă reușește să fentați alegerile anticipate, vreo 3 ani iar nu mai vedeți o față de alegător???)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu